BERTACCHI STEFANO
Pubblicazioni
Magoni, C., Bertacchi, S., Giustra, C., Guzzetti, L., Cozza, R., Ferrari, M., et al. (2022). Could microalgae be a strategic choice for responding to the demand for omega-3 fatty acids? A European perspective. TRENDS IN FOOD SCIENCE & TECHNOLOGY, 121(March 2022), 142-155 [10.1016/j.tifs.2022.01.030]. Dettaglio
Ceccotti, C., Bruno, D., Tettamanti, G., Branduardi, P., Bertacchi, S., Labra, M., et al. (2022). New value from food and industrial wastes – Bioaccumulation of omega-3 fatty acids from an oleaginous microbial biomass paired with a brewery by-product using black soldier fly (Hermetia illucens) larvae. WASTE MANAGEMENT, 143(15 April 2022), 95-104 [10.1016/j.wasman.2022.02.029]. Dettaglio
Bertacchi, S., Jayaprakash, P., Morrissey, J., Branduardi, P. (2022). Interdependence between lignocellulosic biomasses, enzymatic hydrolysis and yeast cell factories in biorefineries. MICROBIAL BIOTECHNOLOGY, 15(3), 985-995 [10.1111/1751-7915.13886]. Dettaglio
(2021). Microbial cell factories for biobased processes: the concept of cascading applied to different biomasses and bioproducts in the context of bioeconomy. (Tesi di dottorato, Università degli Studi di Milano-Bicocca, 2021). Dettaglio
Bertacchi, S., Cantù, C., Porro, D., Branduardi, P. (2021). Optimization of Carotenoids Production from Camelina sativa Meal Hydrolysate by Rhodosporidium toruloides. FERMENTATION, 7(4) [10.3390/fermentation7040208]. Dettaglio
Premi e responsabilità scientifiche
Premi
- Premio UGIS “Paola de Paoli - Camillo Marchetti”, UGIS-Unione giornalisti Italiani scientifici, 2020
- Famelab, British council, Cheltenam festival e PsiQuadro per l'Italia, 2019
- premio nazionale divulgazione scientifica, cnr, 2017
- Premio Giancarlo Dosi per la Divulgazione Scientifica, Associazione Italiana del Libro, 2017
Partecipazioni scientifiche
- Socio effettivo o corrispondente - Società Italiana di Microbiologia Generale e Biotecnologie Microbiche (Italia), 2022