Interdisciplinary courses - program and schedule

competenze trsversali

 

LANGUAGE AND COMMUNICATION BASIK SKILLS

Writing of scientific papers
  • 8-10 hrs - 1 cfu
  • teacher: Marco Vanoni
  • course dates:

16/03/2020  10.30-12.30
17/03/2020  10.30-12.30
23/03/2020  10.30-12.30
25/03/2020  10.30-12.30
+ ​one more date to be defined

  • course registration: 
  • room:
Scientific writing in human and social sciences
  • 16 hrs – 2 cfu 
  • ​teacher: Guido Veronese, Elisabetta Biffi
  • course dates: 

09/01/2020    9.30-13.30  
16/01/2020    9.30-13.30   
06/02/2020    9.30-13.30 
21/02/2020    9.30-13.30

 

  • course registration: from 20/12/2019 to 06/01/2020
  • room:

09/01/2020 - U6-25
16/01/2020 - U7-15
06/02/2020 - U7-14
21/02/2020 - U7-14

Surfing the academic job market: how to publish in high impact international journals
  • 8 hrs - 1 cfu
  • teacher: Marco Brambilla
  • course dates:

22/01/2020     14.00-18.00
23/01/2020     14.00-18.00

  • course registration: from 06/01/2020 to 19/01/2020
  • room:  U1- 06
Communication on new media: a novel paradigm also for science
  • 4 hrs - 0.5 cfu
  • teacher: Ivano Eberini 
  • course dates: March - April 2020
  • course registration: 
  • room:

 

BASIC TECHNOLOGY SKILLS

Productivity tools for (young) researchers
  • 12 hrs - 1,5 cfu
  • teacher: Andrea Mangiatordi
  • course dates:

20/11/19   10.00-13.00 
27/11/19   10.00-13.00
04/12/19   10.00-13.00
11/12/19   10.00-13.00

  • course registration: from 04/11/2019 to 17/11/2019
  • room:  lab. Media Education - U16
Literature review: how to build a good bibliography
  • 16 hrs – 2 cfu
  • teacher: Michele Balzarini, Stefania Fraschetta – Biblioteca di Ateneo
  • course dates: 

           Kick-off meeting: December 3, 2019   14.00 – 15.30
           Online lessons: the 6 weeks following the kick-off meeting
           Final meeting: end of January 2020

  • course registration: from 13/11/2019 to 27/11/2019
  • room: December 3, 2019  lab 713 - U7
Introduction to statistics with R (part I): data description and basic inference
  • 16 hrs - 2 cfu
  • teacher: Davide Bernasconi
  • course dates: 

07/01/2020    9.00-13.00
10/01/2020    9.00-13.00       
15/01/2020    9.00-13.00
17/01/2020    9.00-13.00

  • course registration: from 09/12/2019 to 22/12/2019
  • room: 

07/01/2020 - lab908    Building U9  
10/01/2020 - lab905    Building U9 
15/01/2020 - lab908    Building U9
17/01/2020 - lab1641  Building U16  

Introduction to statistics with R (part II): linear and logistic regression models
  • 8 hrs - 1 cfu
  • teacher: Davide Bernasconi
  • course dates:

28/01/19   9.00-13.00
30/01/19   9.00-13.00

  • course registration: from 13/01/2020 to 26/01/2020
  • room:

28/01/2020 - lab907  Building U9   
30/01/2020 - lab907  Building U9    

Structural Equation Modeling in Mplus
  • 20 hrs - 2.5 cfu
  • teacher: Dario Monzani, Luca Pancani
  • course dates:

10/02/2020   14.00-18.00
17/02/2020   14.00-18.00
24/02/2020   14.00-18.00
02/03/2020   14.00-18.00 
10/03/2020   14.00-18.00

  • course registration: from 20/01/2020 to 05/02/2020
  • room:

10/02/2020   lab907 - Building U9
17/02/2020   lab907 - Building U9
24/02/2020   lab907 - Building U9
02/03/2020   
10/03/2020   

 

RESEARCH MANAGEMENT, KNOWLEDGE OF RESEARCH SYSTEM AND FUNDING SYSTEM

Open access - an introduction
  • 8 hrs - 1 cfu
  • teacher: Francesca Verga, Stefania Fraschetta (Biblioteca di Ateneo)
  • course dates: 

kick-off meeting: March 9, 2020
online lessons: the 3 weeks following the kick-off meeting
wrap up meeting: at the end of March/early April 

  • course registration: 
  • room:  
Research ethics. Responsibility and innovation
  • 4 hrs - 0.5 cfu
  • teacher: Fabio Grigenti
  • course dates: May 2020
  • course registration: 
  • room:  
Ethical and regulatory issues in animal studies
  • 4 hrs - 0.5 cfu
  • teacher: Guido Cavaletti, Luca Crippa
  • course dates: May 2020
  • course registration: 
  • room:  
Introduction to grant writing
  • 8 hrs - 1 cfu
  • teacher: Gianfranco Pacchioni, Federico Granata, Anna Pisano
  • course dates: April-May 2020
  • course registration:
  • room:  

 

ENANCEMENT OF RESEARCH RESULTS AND INTELLECTUAL PROPERTY

A future outside academy? The curious case of transferable competences
  • 6 hrs - 0.5 cfu
  • ​teacher: Andrea Galimberti, Eva Ratti
  • course dates:

12/02/2020   10.00-13.00
19/02/2020   10.00-13.00

  • course registration: from 20/01/2020 to 05/02/2020
  • room:  U7/14
​Giovani & Impresa
  • 12 hrs - 1.5 cfu
  • teacher: Fondazione Sodalitas
  • course dates:

20/05/2020   
21/05/2020
22/05/2020   

  • course registration: 
  • room:  

The course is provided in Italian language only.

International or foreign strategies, patent rights, employees and researchers’ intellectual property rights
  • 4 hrs - 0.5 cfu
  • teacher: Gianluca De Cristofaro
  • course dates: 13/05/2020    
  • course registration: 
  • room:

 

INTERDISCIPLINARY PATHS

Introduction to sustainability
  • 8 hrs - 1 cfu
  • teacher: Emilio Padoa-Schioppa, Elena Collina
  • course dates:

22/11/2019   8.30-12.30
29/11/2019   8.30-12.30

  • course registration: from 04/11/2019 to 17/11/2019
  • room:

22/11/2019 - U4/03
29/11/2019 - U16/08

The challenges of the contemporary world: models of philosophical analysis
  • 12 hrs - 1.5 cfu
  • teacher: Bertolotti, Baracchi, Bianchin, Datteri, Morfino, Pippa, Vanzulli, Vergani
  • course dates:

05/02/2020   15.00-18.00
11/03/2020   15.00-18.00
15/04/2020   15.00-18.00
20/05/2020   15.00-18.00      

  • course registration: from 20/01/2020 to 05/02/2020
  • room:
Reading the world through gendered lens: a methodological reflection
  • 18 hrs - 2 cfu
  • teacher: Interuniversity Gender Studies Centre ‘Gender Cultures’
  • course dates:

02/12/2019    8.30-12.30
13/12/2019  14.30-17.30
13/01/2020    9.30-12.30
11/02/2020    9.30-12.30
18/02/2020    9.30-12.30
12/03/2020    9.30-10.30

  • course registration: from 13/11/2019 to 27/11/2019
  • room:

02/12/2019 - U6-32   08.30 - 11.30 
13/12/2019 - U6-10   14.30 - 17.30
13/01/2020 - U6-26   09.30 - 12.30
11/02/2020 - U6-36   09.30 - 12.30
18/02/2020 - U6-26   09.30 - 12.30

a cura di Scuola di dottorato, ultimo aggiornamento il 21/01/2020